Składniki:
1 płat ciasta
francuskiego
1 duże jabłko (ok. 250 – 300 g)
cynamon
cukier kryształ
1 jajko
Jabłko obrać, podzielić na
ósemki i pokroić je w cienkie plasterki. Mieszamy je z cukrem i
cynamonem
(wedle uznania) i odstawiamy. Ciasto francuskie rozwijamy i rozwałkowujemy
na grubość ok 2-3 mm.
Wycinamy kwadraty o boku długości ok 15 cm (z jednej porcji ciasta
wychodzi 6 ciastek). Na
połowie kwadratu robimy poprzeczne nacięcia uważając by nie
naruszyć brzegów.Na drugą połowę nakładamy jabłka odciśnięte z soku.Nakrywamy je
ponacinaną stroną ciasta i dokładnie sklejamy brzegi za pomocą
widelca. Posklejane
ciastka smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.Ciastka
pieczemy ok. 15 - 25 minut w
piekarniku rozgrzanym do 200 º C aż się ładnie
zarumienią.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz