środa, 24 lipca 2013

Grochówka z połówek grochu łuskanego


Składniki:400 g połówek grochu łuskanego
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera korzeniowego
1 cebula
trochę boczku i kiełbasy (lub bez)
2 liście laurowe
3-4 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
1 łyżka suszonego majeranku
pół łyżki soli
olej

Groch opłukać, można wcześniej moczyć przez cała noc lub tylko godzinę wcześniej.Gotować około 0,5 h., Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa (lub starte na tarce) i przyprawy. Na końcu podsmażoną na oleju cebulę z kiełbasą i/lub boczkiem. Można dodać zgnieciony ząbek czosnku lub dwa. Gotować całość aż do rozpadnięcia się grochu. Można zaciągnąć koncentratem pomidorowym (2-3 łyżek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz