Przepis podpatrzony z mojej ulubionej strony http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/ciastka_kokosowe/przepis.html
Składniki:
1 i 1/4 szklanki (310 ml) mleka
1 i 1/4 łyżeczki miodu
3 szklanki (230 g) wiórków kokosowych
1/2 szklanki (125 g) cukru
1/2 szklanki (70 g) mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka, dobrze roztrzepane
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć
papierowymi papilotkami. Zagotować mleko z miodem, odstawić z ognia.Wymieszać
wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko
i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać aż składniki dobrze się
połączą.Masą napełnić papilotki, dbając aby masa za każdym
razem była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor, przez około 25 -
30 minut.Ja wypełniłam ciastem formę silikonową do babeczek dlatego na zdjęciu są płaskie a szerokie.Polałam roztopioną czekoladą z odrobiną masła, na to wiórki kokosowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz