Składniki
(na tortownice 25 cm lub blaszkę 24x28)
Spód:
25 dag ciastek kruchych (np. żydowskich z cukrem)
ok.70-100 dag masła rozpuszczonego
Ciastka pokruszyć, niekoniecznie na miazgę,ugniatamy je w blaszkę z masłem. Pieczemy 10 min.w temp.180 stopni . Lekko studzimy i wylewamy na to masę serową.
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku ( ja użyłam z łowicz lub z Włoszczowy, dobry jest tez z Piątnicy)
0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
6 jajek
100 g masła
mała puszka karmelu
płatki migdałów lub kokos podrumienione na suchej patelni.
Żółtka
utrzeć przez 5 min z cukrem waniliowym, dodać powoli mleko
skondensowane,powoli dokładać ser ciągle miksując. Dodać rozpuszczone masło.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masa serowa. Wylać całość na podpieczony spod. Piec 20min w
170 stopni, zmniejszyć na 150-160 stopni i piec jeszcze 30min. Zostawić w wyłączonym piekarniku 10-15 min.Wylać na ostudzony sernik masę krówkową ( 10-15 min.podgrzewać w gotującej się wodzie).Najlepszy po nocy w lodowce. Sernik mi popękał,ale masa korówkowa skutecznie to zasłoniła ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz