Ciasto biszkoptowe:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
niecała szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa ananasowa:
całe masło
1 puszka ananasów lub brzoskwiń
2 torebki budyniu białego
Blat kokosowy:
5 białek
20 dag wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
polewa czekoladowa
1. Upiec biszkopt : piane na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem. Piec w tortownicy ok. 30-40 min.
2.syrop z ananasów lub brzoskwiń uzupełnić wodą do objętości 0,5 l i ugotować w nim budyń. masło utrzeć " na pianę", dodać po łyżce zimnego budyniu. połączyć z pokrojonymi w kostkę owocami.
3. blat kokosowy: ubić białka z cukrem, wymieszać z kokosem. przelać do tortownicy , piec 15 min.
gorącą polewę rozprowadzić na blacie kokosowym(ostudzonym). na biszkopt rozsmarować masę, nakryć blatem kokosowym. gdy masa jest za rzadka dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz