3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
4 żółtka
1 kostka margaryny
najlepiej Palmy
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Dodatkowo na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru
Ciasto łatwo się zagniata.
Po powstaniu
niewielkich kulek, zagniatamy w jedną całość. Oddzielamy 1/3 i wkładamy na
kilka minut obie części do zamrażarki.Ta mniejsza dzielimy na 4-5 części by
łatwo się ścierało.Następnie większą część ciasta wykładamy na blachę.Pieczemy 25-30 min w
temp 180 st. aż będzie delikatnie przypieczone.
Brzoskwinie (mogą być
mrożone)kroimy na 6 części.Następnie układamy
brzoskwinie na podpieczonym cieście. Ubijamy białka na sztywno ze szklanką cukru.
Na koniec pozostałą część ciasta ścieramy na grubych oczkach, lub rozdrabniamy
palcami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w tej samej temperaturze aż do
zarumienia ciasta (ok.20min).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz