środa, 9 stycznia 2013
Indyk w sosie piwnym
Składniki na ok.12-15 porcji:
2 kg piesi z indyka (lub z kurczaka)pokrojonego na porcje
3-4 cebule
2-3 jabłka
1 piwo jabłkowe np. reds (2 szklanki)
10 ząbków czosnku
pieprz, sól, tymianek
Pierś z indyka obsypać solą, pieprzem i tymiankiem i zostawić na godzinę w lodówce. Obsmażyć, wyjąć i na tym samym oleju podsmażyć cebule, dorzucić jabłka obrane i pokrojone oraz czosnek..Włożyć to wszystko do naczynia żaroodpornego, na tym ułożyć kawałki indyka i zalać 2 szklankami piwa jabłkowego.Piec godzinę. Po tym czasie wyjąć mięso, a sos zmiksować i polać nim mięso. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami i surówką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz