poniedziałek, 10 grudnia 2012
Chleb
Składniki:
1 kg mąki tortowej lub poznańskiej
10 łyżek płatków owsianych
1 opakowanie słonecznika (100gr) lub mniej
1 opakowanie pestek dyni (100 gr) lub mniej
1/4-1/2 szklanki siemienia lnianego
kostka drożdży (8-10 dkg )
1 litr ciepłej wody
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki soli
Mąkę, słonecznik, pestki dyni i siemię lniane wymieszać.Rozmieszać drożdże, sól i cukier z wodą, wsypać płatki owsiane, odstawić na 20 min. Wsypać mąkę z ziarnami i dokładnie wymieszać rękoma.
2 podłużne formy natłuścić olejem, wlać masę do połowy wysokości.Wstawić do zimnego (!) piekarnika, ustawić temp. na 200 stopni i piec ok. 1 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz