poniedziałek, 10 grudnia 2012
Gnocchi ziemniaczane z pomidorami i bazylią
Gnocchi (czytaj: nioki) to kluski włoskie, bardzo podobne do polskich kopytek tylko z mniejszą ilością mąki i przez to delikatniejsze (bardziej miękkie)
Składniki:
ciasto:
0,5 kg ziemniaków
płaska łyżka masła
niecała szklanka mąki
1 jajko
Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę lub utłuc i ostudzić. Zimne wymieszać drewnianą łyżką z miękkim masłem, potem roztrzepanym jajkiem, a na koniec z mąką Szybko wyrobić. Masę wyłożyć na posypaną mąka stolnice i podzielić na 2 części. Z obu zrobić długie wałki, pokroić na małe kawałki i formować z nich widelcem owalne kluseczki, jednocześnie wyciskając wzorek w paski.Gotować partiami w dużej ilości wrzącej wody (osolonej), aż wypłyną na powierzchnię
sos:
duża puszka pomidorów
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
pół pęczka bazylii lub suszona (około 1 łyżki)
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory z puszki pokrojone w kostkę wraz z zalewą, gotować około 15 min i dodać bazylie (posiekaną). Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać kluski z sosem pomidorowym, posypać parmezanem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz