niedziela, 2 grudnia 2012

Ciasto cynamonowe z jabłkami


Składniki:


6 średnich jabłek
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich ( lub bez)
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka cynamonu

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.Orzechy siekamy, rodzynki należy sparzyć. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, natomiast jajka, cukier i olej ucieramy. Do utartej  masy jajecznej dodajemy suche składniki, mieszamy, a następnie dodajemy jabłka i bakalie. Całość wymieszać łyżką. Ciasto przekładamy na posmarowana olejem i posypaną bułka tartą tortownice i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180*C na ok. 1 godzinę. Można też zrobić z tego ciasta muffiny, ale tylko w foremkach silikonowych, bo ciasto jest zbyt gęste do papierowych. Ciasto można posypać cukrem pudrem zmieszanym z kakao lub polać polewą czekoladową. Jabłka i rodzynki można też namoczyć w rumie przed dodaniem do ciasta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz