niedziela, 2 grudnia 2012

Sałatka nicejska


Składniki:
mała główka sałaty
tuńczyk w kawałku w sosie własnym lub w oleju
3 jajka na twardo
pomidor, najlepiej kilka koktajlowych
czerwona cebula lub zwykła
ogórek surowy
papryka czerwona
czarne oliwki
 fasolka szparagowa (lub bez)
2 ziemniaki ugotowane( lub bez)
sos winegret
zioła prowansalskie

Liście sałaty umyć i wysuszyć. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a następnie pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Paprykę pokroić w paski, pomidory - w ćwiartki lub ósemki, koktajlowe-na pół a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka i oliwki. Wymieszać wszystkie składniki oprócz jaj. Przygotować sos winegret z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu (można dodać też 1 łyżeczkę musztardy). Polać sałatkę sosem winegret.Na koniec udekorować jajami pokrojonymi w ćwiartki.Posypać  ziołami i odstawić sałatkę na 2 godziny do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz