sobota, 2 lutego 2013

Rogale drożdżowe


Składniki:
1 szkl. letniego mleka
2 jajka
4 szkl. maki pszennej
6 łyżek cukru
125 g kostki masła lub margaryny roztopionego i ostudzonego
 4 dag świeżych drożdży
szczypta soli
dżem do nadzienia

Z drożdży , 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić rozczyn w dużej misce lub garnku. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości  Do wyrośniętego zaczynu  przesiać mąkę,  dodać sól, jajka, resztę mleka i cukru. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać,  aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia.  Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4-6 części. Wykroić dużym talerzem koło i pociąć na 8 trójkątów lub w grube pasy i kroić na trójkąty. Nałożyć dżem i zwijać rogale. Można z tego ciasta zrobić tez cynamonki: podzielić ciasto na 4 części,  rozwałkować w podłużne prostokąty i zwijać  ciasto jak roladę, wcześniej posmarować roztopionym masłem ( 1/4 kostki masła), posypać cukrem (ok. pół szklanki) i cynamonem (ok. kilka łyżek), można też posmarować dżemem jabłkowym. Pokroić na plasterki 0,5-1 cm. Rogale lub cynamonki ułożyć na posmarowanej blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie). Piec około 10-15 min. w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz