środa, 13 marca 2013

Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkiem





   Składniki:


1 płat ciasta francuskiego

1 duże jabłko (ok. 250 – 300 g)

cynamon

cukier kryształ

1 jajko



Jabłko obrać, podzielić na ósemki i pokroić je w cienkie plasterki. Mieszamy je z cukrem i 

cynamonem (wedle uznania) i odstawiamy. Ciasto francuskie rozwijamy i rozwałkowujemy 

na grubość ok 2-3 mm. Wycinamy kwadraty o boku długości ok 15 cm (z jednej porcji ciasta

 wychodzi 6 ciastek). Na połowie kwadratu robimy poprzeczne nacięcia uważając by nie 

naruszyć brzegów.Na drugą połowę nakładamy  jabłka odciśnięte z soku.Nakrywamy je 

ponacinaną stroną ciasta i dokładnie sklejamy brzegi za pomocą widelca. Posklejane 

ciastka smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.Ciastka pieczemy ok. 15 - 25 minut w 

piekarniku rozgrzanym do 200 º C aż się ładnie zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz