wtorek, 31 grudnia 2013

Ciastka kokosowe

 Przepis podpatrzony z mojej ulubionej strony http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/ciastka_kokosowe/przepis.html


Składniki:
1 i 1/4 szklanki (310 ml) mleka
1 i 1/4 łyżeczki miodu
 3 szklanki (230 g) wiórków kokosowych
1/2 szklanki (125 g) cukru 
 1/2 szklanki (70 g) mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka, dobrze roztrzepane


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Zagotować mleko z miodem, odstawić z ognia.Wymieszać wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać aż składniki dobrze się połączą.Masą napełnić papilotki, dbając aby masa za każdym razem była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor, przez około 25 - 30 minut.Ja wypełniłam ciastem formę silikonową do babeczek dlatego na zdjęciu  są płaskie a szerokie.Polałam roztopioną czekoladą z odrobiną masła, na to wiórki kokosowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz