środa, 21 listopada 2012

Pizza z pieczarkami i kiełbasą



Ciasto (na blaszkę z piekarnika):

Składniki:
3 szkl .maki
0,5 kostki drożdży
1 szkl. bardzo ciepłej wody lub mleka
2 łyżki oliwy (oleju)
duża szczypta soli
oregano, bazylia

Rozetrzeć drożdże z połową ciepłego mleka. Potem dodać mąkę, sól, resztę mleka, na końcu oliwę i przyprawy. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem, by nie wyschło.Blaszkę posmarować olejem. Rozciągnąć ciasto, posmarować oliwą i koncentratem pomidorowym.
Nałożyć starte surowe pieczarki (użyłam tarki do ogórków), na to starty ser żółty,  następnie plastry kiełbasy krakowskiej, na to jakieś warzywa, np brokuł, fasolka i pomidor. Posypać przyprawami (oregano, bazylia).
Piec w 180 stopniach ok.25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz