środa, 21 listopada 2012

Sałatka grecka



Składniki:
0,5 główki sałaty lodowej (liście zewnętrzne)
1 opakowania sera feta
1 pomidor
1 duża papryka czerwona
1 ogórek zielony
1 cebula czerwona
słoiczek czarnych oliwek

sos vinegret: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, szczypta soli, 1 łyżka cukru, 1/6 łyżeczki pieprzu,sok z połówki cytryny,
do tego dodaje 1 łyżeczkę oregano. Wszystko dokładnie połączyć. Najlepiej wstrząsnąć w słoiku.

Sałatę poszarpać na małe kawałki, dodać pokrojony w kostkę ser ( 1cm na 1 cm), pokrojony w kostkę pomidor i paprykę, ogórek w pół talarki, cebulę w piórka, oliwki przekrojone na pół. Połączyć z sosem vinegret. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz