niedziela, 6 stycznia 2013

Ciasto Cappuccino


Biszkopt:
6 jajek, 1 szklanka cukru z czubkiem, 1 szklanka mąki z czubkiem, 4 łyżeczki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka schłodzone ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, kakao. Podzielić na dwie równe części i upiec oddzielnie dwa placki.
Ciasto kokosowe:
20 dag kokosu, 5 białek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać kokos i proszek do pieczenia. Upiec na tej samej formie co biszkopt. Piec 30 minut.
Krem:
 5 żółtek, 3 łyżki mąki, 1 budyń śmietankowy, 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 3 kopiaste łyżki proszku cappuccino waniliowego lub orzechowego
Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. Wlać na gotujące się mleko roztwór z : 5 żółtek, pół szklanki mleka i 3 łyżki mąki + proszek cappuccino. Zimny budyń utrzeć z 1 kostką masła.

Kolejność: biszkopt, krem, placek kokosowy, druga połowa kremu, biszkopt. Na wierzch polewa czekoladowa lub trochę kremu i obsypać całość startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz