środa, 15 maja 2013

Prosta rolada z masą śmietanową


Biszkopt
4 jaja
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
1 łyżeczka proszku

Ubić schłodzone białka, dodać cukier, potem żółtka, na końcu mąkę z proszkiem.
Ciasto wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia (ważne!).Włożyć do zimnego piekarnik. Piec 25 min. w 180 stopniach.  Papier zdjąć z gorącego ciasta.

Zrobić dowolną masę ze śmietany kremówki (około 250 g) ubitej z 1 szklanką cukru pudru i 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku (by rolada się dobrze kroiła). Ostudzić i połączyć ze śmietaną.Do środka można włożyć paski galaretki zastygniętej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz