środa, 15 maja 2013

Szarlotka-łatwizna


Składniki:
1 szkl. mąki
1 szkl. kaszy manny
1 szkl. cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilogram jabłek
pół kostki masła lub margaryny
wanilia lub cynamon (nie mieszać zapachów)

Jabłka utrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z 2 łyżkami cukru i cynamonem lub wanilią. Wymieszać mąkę z kaszą manną, resztą cukru i proszkiem do pieczenia. Podzielić tę "suchą" masę na 3 części. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą tortownicy wsypać jedną część masy na niej położyć połowę porcji utartych jabłek  posypać drugą częścią masy i położyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać trzecią  porcję masy, a na nią zetrzeć wiórki masła.Piec w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu lepiej niech przestygnie i najlepiej wykrawać je wprost z tortownicy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień lub jak wystygnie. Można podać je również na ciepło otoczone lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz