środa, 20 listopada 2013

Tarta z porem i boczkiem

Ciasto :
Składniki:
250 g mąki (ok. 1,5 szkl.)
1 jajko
3/4 kostki masła
sól 1 łyżeczka

Wyrobić bardzo szybko ciasto.Schłodzić min.0,5 h w lodówce. Rozwałkować do tortownicy lub formie do tart (ok. 28 cm) tak by utworzyć 2 cm boki.Przygotować farsz.

Farsz:
20 dag  boczku lub wędzonej szynki pokroić  w paski lub w kostkę i podsmażyć, dodać 2-4 pory pokrojone w piórka , trzymać na ogniu aż zmiękną .Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 6 min.(nie rumienić). Nałożyć przestudzony farsz na lekko przestudzone ciasto Zalać sosem: 1 szklanka kremówki + 3 jajka+ sól +pieprz +gałka muszkatołowa+ natka pietruszki . Na wierzch wyłożyć pomidory pokrojone w plastry lub bakłażan, ewentualnie 1szkl.. startego żółtego sera (ok.10 dag). Piec 25-30min. aż do zrumienienia brzegów ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz