sobota, 4 stycznia 2014

Chałka

Składniki:
1 łyżka kopiasta drożdży(ok2 5dag,1/4 kostki)
3 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
pół szklanki mleka
duże jajko
2 łyżka masła
ok. 4 łyżki cieplej wody
4 łyżki cukru( lub więcej gdy chcemy słodka chałkę)
żółtko
mak,sezam lub kruszonka

Droższe rozetrzeć w małej misce z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie (ok. 5 min na grzejniku) Do dużej misy wsypać mąkę,zrobić w niej dołek wlać rozczyn z drożdży, jajko rozkłócone z pozostała ilością cukru,rozpuszczone,ciepłe masło i wodę.Zagnieść miękkie ciasto.Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować 3 równej długości wałki i uformować 2 warkocze,końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 min..Posmarować wierzch  ziółkiem (cienko!) i posypać makiem, sezamem lub kruszonką (mąka 3 łyżki,cukier 1 łyżka ,margaryna 2 łyżki ,cukier waniliowy pół torebki, zagnieść i zetrzeć na tarce).Temp.pieczenia 180 stopni około25-30 min.Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z masłem, dżemem, najlepiej w ten sam dzień.Jeśli po upieczeniu jest na spodzie lekki zakalec niech trochę poleży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz