niedziela, 19 stycznia 2014

Kulebiak z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami



Składniki:
1 ciasto francuskie
 podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
ok 7 pieczarek
10 dag ser żółty starty na dużych oczkach
pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
olej
sól i pieprz do smaku

Cebule pokroić w niezbyt drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić. Dodać pieczarki pokrojone cienko.Osobno podsmażyć pokrojonego w kostkę mięso i połączyć z pieczarkami. Dodać pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzony lekko farsz nałożyć na ciasto francuskie,zwinąć w roladę. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Zamiast rolady można pokroić ciasto na kwadraty i zlepić w trójkąty. 

Wersja wegetariańska: kapustę kiszona opłukać,drobno pokroić, gotować 15 min. odcedzić i podsmażyć z wcześniej podsmażoną cebulą i pieczarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz