niedziela, 23 lutego 2014

Sernik z karmelem

Składniki
 (na tortownice 25 cm lub blaszkę 24x28)

Spód:
25 dag ciastek kruchych (np. żydowskich z cukrem)
ok.70-100 dag masła rozpuszczonego

 Ciastka pokruszyć, niekoniecznie na miazgę,ugniatamy je w blaszkę z masłem. Pieczemy 10 min.w temp.180 stopni . Lekko studzimy i wylewamy na to masę serową.

Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku ( ja użyłam z łowicz lub z Włoszczowy, dobry jest tez z Piątnicy)
0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
 6 jajek
100 g masła
 mała puszka karmelu
płatki migdałów lub kokos podrumienione na suchej patelni.

 Żółtka utrzeć przez 5 min z cukrem waniliowym, dodać powoli mleko skondensowane,powoli dokładać ser ciągle miksując. Dodać rozpuszczone masło.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masa serowa. Wylać całość na podpieczony spod. Piec 20min w 170 stopni, zmniejszyć na 150-160 stopni i piec jeszcze 30min. Zostawić w wyłączonym piekarniku 10-15 min.Wylać na ostudzony sernik masę krówkową ( 10-15 min.podgrzewać w gotującej się wodzie).Najlepszy po nocy w lodowce. Sernik mi popękał,ale masa korówkowa skutecznie to zasłoniła ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz