poniedziałek, 24 czerwca 2013

Babeczki z kisielu truskawkowe




Składniki:
kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szkl. mąki
1 szklanka kisielu truskawkowego bez cukru w proszku (ok. 4 opakowania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywna pianę. Margarynę ucieramy najpierw z cukrem, a następnie z żółtkami. W osobnej misce mieszamy mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, ucieramy z margaryną. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy około 20 -30 min. w 180 stopniach. Studzimy.Wychodzi około 16 babeczek.

Polewa:
200g białej czekolady
4 łyżki mleka
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
Mleko z masłem podgrzewamy, rozpuszczamy czekoladę. Mieszamy z cukrem na gładka masę. Polewamy zimne babeczki. Posypujemy kolorową posypką.

Z tej proporcji można zrobić babkę w formie keksowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz