poniedziałek, 24 czerwca 2013

Cytrynowy sernik na zimno


Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki
łyżka kakao
4 łyżki cukru
szczypta duża proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
50 dag twarogu zmielonego
2 galaretki cytrynowe
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru

oraz
kawałki czekolady
2 galaretki cytrynowe

Białka ubić, dodać cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy 30-centymetrowej. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Masa cytrynowa:
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem łączymy z twarogiem, dodajemy tężejącą galaretkę. Wylewamy na zimny biszkopt (ja z dużej formy okroiłam biszkopt na mniejsza formę 24 cm by dopasować ciasto bardziej do formy-wcześniej ściągnęłam papier do pieczenia.Ciasto wkładamy na 40 min. do lodówki.


Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto dekorujemy grubymi wiórkami czekolady i zalewamy tężejąca galaretką, wkładamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz