poniedziałek, 24 czerwca 2013

Tęczowy tort


Składniki:
(na tortownice 24 cm)
 8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 i 2/3 szklanki mąki
2,5 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Ubić białka, dodać cukier, żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Podzielić na 5 równych cześć do udzielnych miseczek. Do każdej dodać po odrobinie barwnika spożywczego w proszku (max. pół łyżeczki płaskiej) w kolorze fioletowym, niebieskim,zielonym, pomarańczowym(mi wyszedł żółty) i czerwonym.Dobrze rozmieszać. Piec każdy płat przez 15 min.w rozgrzanym piekarniku, ok. 200 stopni. Tortownice wyłożyć od spodu kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia, żeby nic nie przywarło.

Masa:
1 l śmietany
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
 2 łyżki żelatyny
poncz z wody i soku z cytryny

Żelatynę namoczyć w 1/4 zimnej wody, po 5 min. postawić na mały ogień i ciągle mieszają rozpuścić. Kremówkę schłodzoną ubić z cukrem pudrem dodać przestudzoną, rozpuszczona żelatynę (płynną).
Przekładamy kolorowe blaty śmietanowym kremem. Boki i wierch smarujemy resztą masy. Oprószamy kokosem. Dekorujemy wg gustu, np. srebrnymi kulkami, czekoladowym napisem, truskawkami  itd.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz