wtorek, 20 sierpnia 2013

Potrawa jednogarnkowa


Składniki ( na duuży garnek):
mały kalafior
średni brokuł
2 duże cebule
4 marchewki
kilka strąków fasolki szparagowej lub groszku
1 kg ziemniaków lub mnie
200 ml śmietany
puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu
1,5 l wody
1 łyżka curry
1 szkl. wody + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej
opcjonalnie: pierś kurczaka podwójna

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju w dużym garnku. Kalafior i brokuła dzielimy na różyczki podsmażamy chwilę z cebulą. Podajemy pokrojoną w plastry lub kostkę marchew. Podsmażamy, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolać ok.1,5 wody, dodać pomidory i koncentrat. Dorzucić pokrojona fasolkę szparagową lub groszek.Doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie dolać śmietanę wymieszaną z gorącym sosem.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą by zagęścić potrawę. Gotować jeszcze chwilę. Podawać w głębokich talerzach, posypać natką pietruszki.
Jeśli chcemy danie mięsne można oddzielnie podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i dodać do potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz