wtorek, 20 sierpnia 2013

Tort ala tiramisu


Składniki:
1 kg sera twarogowego waniliowego w wiaderku
śmietana kremówka ok. 250 g
1 szklanka cukru pudru
napar z kawy rozpuszczalnej zimny około 0,5 szklanki
2 paczki biszkoptów okrągłych
5 łyżek żelatyny
1 śmietanfix (niekoniecznie)

Żelatynę namoczyć w 0,5 szklanki wody, jak napęcznieje dolać kolejne 0,5 szklanki tym razem gorącej i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.Ubić śmietanę , dodać 1 szklankę cukru pudru, na końcu śmietanfix. Połączyć z serem twarogowym. Wlać chłodną żelatynę do masy i rozmieszać mikserem. Dno tortownicy średniej wielkości (ok. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy biszkopt nasączyć 1 łyżka zimnego naparu kawowego. Wyłożyć tortownice. Wylać 1/3 masy serowej, znów biszkopty i 1/3 sera , biszkopty i ser na wierzch. Posypać wierzch kakao przez sitko cienką warstwą lub ułożyć na górze maliny. Włożyć do lodówki na około 3 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz