poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto drożdzowe z owocami i kruszonką

Składniki:(na dużą blachę z piekarnika)
8 dag drożdzy
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1szklanka mleka (lekko ciepłego)
5 jaj
5 szklanek mąki
owoce (np.śliwki połówki)
Kruszonka:
100 g masła,
100 g cukru,tj.około6,5 łyżki,
200 g mąki (ponad szklankę)
0,5 łyżki cynamonu lub cukier waniliowy
 Zagnieść ręką składniki, można włożyć na godzinę do zamrażalki by lepiej się "kruszyła"


Wsypywać składniki po kolei  do dużej miski wg listy zaczynając od drożdży pokruszonych a skończywszy na mące.Pozostawić przykryte składniki na około2 h. Po tym czasie wyrobić ciasto ręką i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachą. Na to wyłożyć owoce, a  na owoce idzie kruszonka.Wstawić od zimnego piekarnika i piec około 40 min w 180 stopniach na środkowej półce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz