Składniki:
0,5 kg cukierków krówek (ewentualnie pół porcji można zastąpić cukierkami irysami)
100gmargaryny (masła)
1 -2 łyżka kakao( w zależności czy chcemy szyszki bardziej czekoladowe czy toffi,można też zrobić dwa rodzaje z kakao i bez)
1 paczka ryżu preparowanego (ok.90 g)
Krówki (irysy) rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę i ewentualnie kakao.
Gdy powstanie jednolita masa, dodać ryż (ilość wg uznania) i wymieszać łyżką.
Gdy masa przestygnie ulepić szyszki lub kule i odstawić je w chłodne miejsce.
Uwagi:
- Aby szyszki lepiej się lepiły, zwilżyć ręce delikatnie zimną wodą.
- Można krówki zastąpić gotową masą krówkową z puszki,ale smak jest dużo gorszy
- Można zrobić szyszki orzechowe,dodając niesolone, pokrojone drobno orzeszki ziemne do masy i wtedy formować kulki.
- Można umieścić szyszki w papilotkach do muffinek.Ładnie się wtedy prezentują .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz