wtorek, 9 września 2014

Szyszki z ryżu dmuchanego ( preparowanego)



Składniki:
0,5 kg cukierków krówek (ewentualnie pół porcji można zastąpić cukierkami irysami)
100gmargaryny  (masła)
1 -2  łyżka kakao( w zależności czy chcemy szyszki bardziej czekoladowe czy toffi,można też zrobić dwa rodzaje z kakao i bez)
1 paczka ryżu preparowanego (ok.90 g)

Krówki (irysy) rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę i ewentualnie kakao.
Gdy powstanie jednolita masa, dodać ryż (ilość wg uznania) i wymieszać łyżką. 

Gdy masa przestygnie ulepić szyszki lub kule i odstawić je w chłodne miejsce. 

  Uwagi:
  • Aby szyszki lepiej się lepiły,  zwilżyć ręce delikatnie zimną wodą.
  •  Można krówki zastąpić gotową masą krówkową z puszki,ale smak jest dużo gorszy
  • Można zrobić szyszki orzechowe,dodając niesolone, pokrojone drobno orzeszki ziemne do masy i wtedy formować kulki.
  • Można umieścić szyszki w papilotkach do muffinek.Ładnie się wtedy prezentują .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz