wtorek, 9 września 2014

Placek bakaliowy

Ciasto:
30dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 jajko
1cukier waniliowy
0,5 proszku do pieczenia
kwaśna śmietana
powidło sliwkowe
śliwki suszone
rodzynki
10 dag orzechów krojonych

Margarynę z mąką i proszkiem posiekać nożem.Dodać jajo,c.puder,wanilię i lekko wyrabiać ręką dodając śmietanę (ile przyjmie ciasto). Ciasto wyłożyć na formę. Na ciasto dać powidło śliwkowe, warstwę śliwek suszonych, rodzynki, orzechy krojone, sok z cytryny.

Zalewa:
1 margaryna
20 dag cukru
20dag mąki
1łyżeczka proszkudo pieczenia
6 jajek
6 łyżek kwaśnej śmietany
10 dag włoskich orzechów mielonych

Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem.Dodać resztę składników i dalej ucierać.Całość delikatnie wymieszać z pianą.Zalewa zalać ciasto z bakaliami.piec w temperaturze 150 stopni około 40 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz