wtorek, 9 września 2014

Elegancka pieczeń z serem i szynką



Składniki ( na 12 porcji):
2 czerstwe bułki lub bułka tarta (ok.1 szklanka)
1 średnia cebula
1 kg mięsa mielonego
3-4 jajka
sól,pieprz
słodkapapryka
ząbek czosnku (lub bez)
4 plastry szynki
4 plastry sera gouda
25 dag pieczarek
1 łyżka masła
2/3szklanki rosołu
20 dag kremówki
sałata i pomidory do dekoracji

Sposób wykonania:
Bułkę namocz.Cebule posiekaj i podgrzej na rozgrzanym oleju.Mięso zagnieć z jajkami,cebulą i odciśniętą bułką. Dodaj zmiażdżony czosnek, przyprawy.Mięso przełóż na kawałek przeźroczystej foli (o wymiarach 26x20 cm). Obłóż plasterkami szynki i sera. Za pomocą foli uformuj roladę. Przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Formę włóż od wcześniej nagrzanego piekarnika, mięso piecz 50-60 min. w temp. 200 stopni. przygotuj sos: pieczarki pokrój w plasterki, podsmaż na maśle.Podlej rosołem, gotuj 5 min. Dodaj śmietanę,sos gotuj kolejne 5 min.Przypraw solą i pieprzem.Pieczeń pokrój w plasterki.Podlej sosem grzybowym.Danie udekoruj sałatą i pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz