sobota, 22 grudnia 2012

Kruche ciasto z owocami i waniliowa pianką




Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany lub bez
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 - 2 łyżki wody.
Dzielimy na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrażamy na min 2 h lub całą noc

Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzećna tarce większą część ciasta i lekko wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Zostawić do wystudzenia.

Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
oraz owoce około 500g, np. jabłka, brzoskwinie, rabarbar, truskawki etc.
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka.Wsypujemy cukry i cały czas ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec strużką wlewamy olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę z budyniem. Wyrównujemy i układamy owoce i lekko je wpychamy w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180ºC  przez około 40 minut.Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz